PARA-malli tuli mahdollisesti tutuksi edellisessä Second Brain -kirjoituksessa. Tiago Forten oma kirjoitus aiheesta on erinomaisen hyvä ja kattava. Siinä on siis kyse elämän kokoisesta tietokannasta, informaatiohubista, älykirjastosta, jota voi käyttää aivojensa jatkeena. Ajatus siitä, että aivot ovat kovin epäluotettavat tiedon tarkkaan tallettamiseen ja siksi sitä varten kannattaa rakentaa parempi systeemi.
- Projects
- Kaikki tekeminen on projekteja. Tämä on mielestäni kovin lähellä GTD:n (Getting Things Done, David Allen) ajatusta projekteista. Siitä ehkä toiste lisää. Jos asiassa on enemmän kuin yksi tehtävä, se on projekti. Tieto kannattaa assosioida projekteihin mahdollisimman tehokkaasti, jotta se on hyötykäytössä. Projekteilla on alku ja loppu, ne suoritetaan.
- Areas
- …toisin kuin alueet, jotka ovat jatkuvia vastuunkannon kohteita. Esimerkkinä ehkä auto, johon voi liittyä dokumentaatiota ja tietämystä, projekteja vaikkapa katsastuksen, huollon tai vaihdon yhteydessä. Projekteja suoritetaan, alueita ylläpidetään. Projektilla on konkreettinen tavoite jolla se määritellään tehdyksi, alueella on tavoitestandardi joka toimii ylläpidon kohteena. Minä, elämääni järjestellessä, listaan vaikkapa vanhemmuuden ja terveyden/kunnon alueiksi.
- Resources
- Resurssit ovat jatkuvia kiinnostuksen kohteita. Minun silmin tageja tai otsikoita joiden alle voi kerätä tietoa ja josta sitä voi etsiä ja hakea kun jokin projekti sitä tarvitsee tai aihe aktivoituu jollakin alueella. Minulla vaikkapa retkeily, pyöräily, tai blogin pitäminen voisivat olla resursseja. Joku elantonsa blogista saava saattaisi sen toki laskea alueeksi. Resursseihin tallentuu valmiiden projektejen tarpeelliset tuotokset ja niihin kerätty informaatio sekä kaikki mielenkiintoinen mihin elämässässi, keskusteluissa, kirjoissa, lehdissä, internetissä, TV:ssä törmäät ja jonka haluat laittaa talteen odottamaan käyttöä.
- Archives
- Arkistoon menee se mille ei enää ole tarvetta, ja jota ei enää käytetä.
Notion on webbipalvelu/app/järjestelmä, joka on noussut aika hitiksi näemmä internetissä ja erilaisissa productivity blogeissa/videoissa. Minun silmin siinä muistiinpanojärjestelmä (Evernote/Onenote) kohtaa Excelin, kanbanin ja tietokantojen relaatiot. Hauskan rajaton systeemi, jolla voi rakennella vaikka mitä. Siitäkin ehkä myöhemmin lisää, mutta toisella kotimaisella voi pahimpaan hätään yrittää tutustua alla olevilla linkeillä (tai kokeilla itse notion.so):
- https://thesweetsetup.com/a-beginners-guide-to-notion/
- https://css-tricks.com/how-ive-been-using-notion-personally-and-professionally/
Tämä kaikki pohjustuksena sille, että nt haluan katsoa alla olevan videon ja ottaa itselleni siitä muistiin mitä tarvitsee. Tuo Marie Poulin on jonkinlainen tuottavuuskonsultti ja ennenkaikkea Notion osaaja, joka tarjoaa Notion Mastery -kurssia netissä. Kurssi erikseen mainitsemisen arvoinen, kun tuossa on minun silmin koulutuksen tuotteistaminen aika tyylikkäästi tehty. Komean näköinen sivu, hengästyttävän paljon suosituksia, hinnat kovin selkeästi esillä jne. Maailmanluokan esillepanoa nettikoulutukseen minun silmin. Supermielenkiintoinen ja kiinnostava aihe sekin, tekee mieli palata. Mutta nyt hiljennyn videoon.
Pääsin minuutin kohdalle, pausetin ja jäin pohtimaan hänen henkilökohtaista aloitussivuaan. Otan oikein kuvan alle talteen. Tuossa on niin monta siistiä juttua välittömästi. On niin hienoa vain katsoa, ihastella ja arvostaa. Listaanpa tuosta itselleni muistiin pari:
- Visuaalisesti hieno. Erityisesti värien valinnat toimii.
- Hänellä on arvot määriteltynä ja nostettuna esiin (kuvittelen). Ja tämä siis henkilökohtainen sivu, ei edes hänen henkilökohtaisen yityksensä.
- Arvojen määrittely oikein aidosti ei ole ihan helppo juttu.
- Be a Daymaker – Build a reputition as somone who is remarkably kind, helpful and cool. Be generous. Be unforgettable. Create miracles for people.
- Kyllä on hieno arvo!
- Alueet on määritelty hauskasti ja niissä yhdistyy ilmeisesti näkymässä suoraan tavoite. Visuaalisesti kivannäköinen myös.
- Planning käsillä vasemmalla ja Life Vision asiaa enemmän ja vähemmän konkreettisen kuuloisesti myös (Ideal Day, Rituals, Guiding Principles)
- Hurja määrä aikaa ja energiaa kovin todennäköisesti noiden takana. Siistiä 🙂
Goal tracking kuukausi- ja kvartaalitasoilla sitten tuon alla. Hämmentävän hienoa ja aikaansaavaa.
- Kuukaudet ja kvartaalit on molemmat määriteltynä omina sivuinaan. Toisessa videossa taisi esitellä myös miten viikot ja päivät ovat vähintään journal käytössä.
- Sen vähän mitä olen itse Notionia kokeillut tuosta tulee todella helposti melkoinen hässäkkä sivuja ja tietokantoja ja näkymiä. Sen käyttäminen vaatii jo hiukan kokemusta ja ajatusta ja sen rakentaminen on aivan valtava ponnistus. Kaikki vieläpä linkkaantuu johonkin master tietokantaan projekteista ja tehtävistä.
- Kaikki nuo näkymiä, filttereitä ja relaatioita toisiin tauluihin
- Ja sitten ihan vaan sisältö. Määrittele kuukausittaiset tavoitteet, niitä toteuttavat tavat ja projektit ja mittarit ruutupaperilla – kun ei ole kädenkäänteessä tapahtuvaa asiaa sekään.
Kuuden minuutin hollilla esitellään miten on Notion alueineen käytössä yrityksen johtamisessa. PARA-malli vastuualueineen myynnistä markkinointiin ja jatkuvaan tekemiseen. Valtavan mielenkiintoista ja siistiä. Maturiteetti on kohtalaisen korkea ihan suurempiin pörssiyrityksiinkin verraten. Yritys on muuten tällainen: https://weareokidoki.com/ ja jossain määrin tämän suuntainen pienehköjen yritysten toiminnanohjaaminen on heidän toimialaansa, joten saakin näyttää hyvältä.
Tuon videon jäljiltä jäi kiinnostamaan paljon, millä tavalla hän on organisoinut Resources osion. Ilmeisesti löytyy Content Hub ja Knowledge Hub/Database mutta niiden rakenne ei suoraan auennut. Nopeasti hänen videoistaan en vastaavaa löytänyt myöskään. Mutta supermielenkiintoista on miten käytännön tasolla on tuon toteuttanut. Niin siistiä.
Katsoin jatkoksi vielä videon toiselta kaverilta, jolla on enemmän alkuvaiheessa tekeminen ja yksikertaisempaa, siitä ehkä helpompi saada yleiskuva: Notion Tour – P.A.R.A. Setup – David Malan. Hän käsittelee Resources osiossa “Consumption” teemaa mielenkiintoisesti. Tuossa myös linkkaa videoonsa siitä, miten tallettaa tietoa kirjoista. Sen katson seuraavaksi ja perustan itselleni Notioniin kirjatietokannan. Luetut ja lukemista toivovat kirjat. Quote-archive jo onkin…
Photo by William Iven on Unsplash