Loin kirjoilleni upean tietokannan ja nyt on kirjat järjestyksessä. Toki osoittautui että kesken olevia kirjoja on alun toistakymmentä vaikka kaikkia ei uskallakaan kirjata ja luettuja erittäin huonosti muistissa. Selvisi myös, että kirjastokortin lainahistoria pitää erikseen verkkokirjaston kautta aktivoida kortille. No tämän vuoden kirjat saan paremmin kiinni.
Huomasin myös, että Notion itsessään vaatii vähän totuttelua. Pari videota nyt kiireesti lisää, jotta ymmärrän ja osaan paremmin. Vähän hämmentävää se, kun yleensä uppoaa kantapään kautta, nyt on kuitenkin fiilis, että on hyvä vähän perehtyä. Saman naisen pakeille uudestaan, hänellä hyviä ohjeita.
- Sivu voi olla joko sivu tai tietokanta
- Jos sivu on tietokanta, sillä ei ole muuta sisältöä
- Sivulla voi olla erilaista sisältöä ja useita tietokantoja
- Jos sivusi on tietokanta, voit luoda uuden sivun ja upottaa tietokannan siihen. Upotetun tietokannan voi irrottaa puhtaaksi tietokannaksi.
- Tietokannan etuna on sivu-templaatit, joita on helppo luoda tietokannalle.
- Nyt esillä oli Resources-sivu, jonka alla hänellä oli useampia tietokantoja:
- Notes
- Täällä myös Tweettejä, nettisivuja, Youtube kommentteja
- Itse ajattelin vastaavaa luento-, video-, kirja-, kokous-, yms muistiinpanoille
- Reading & Listening
- References
- Templates
- etc…
- Notes
- Toisessa lyhyessä videossa hän esitteli miten tietokanta näkymistä saa kätevästi duplikaatteja
- Jos tietokannan … alta valitsee “copy link” ja sen kopioi toisaalle, saa luotua linkitetyn tietokannan (Create Linked Database kun on liittänyt kopioimansa linkin). Tässä tietokannassa ei kuitenkaan ole alkuperäisen tietokannan näkymiä, jos niitä on luonut.
- Jos sen sijaan ensin tekee linkitetyn tietokannan (kuten yllä), luo siihen haluamansa näkymät ja sen jälkeen valitsee Duplicate (vasemman laidan täplätolpasta) muodostuu kopio linkitetystä tietokannasta, jossa on samat näkymät mukana ja jonka voi kopioida minne haluaa. Hän totesi tekevänsä aina tietokannasta linkitetyn version ennenkuin rupeaa näkymiä rakentamaan, varsinainen tietokanta ei ole näkyvillä lainkaan.
- Ja tässä oli nyt esimerkki näköjään siitä miten Thomas Frank on rakentanut muistiinpanojen tekemisen. Hän pyrkii kopioimaan Evernoten kaksiportaista rakennetta, joka on myös lähellä sitä miten itse olen tottunut käyttämään OneNotea (Notebook –> Section –> Notes/Pages). Toivoin pärjääväni yhdellä tietokannalla, mutta ymmärrän logiikan. Rakennetuilla näkymillä hän saa kätevän puurakenteen sivupaneeliin.
- Tuossa esitelty Note-taking system löytyy templana, jonka voi itselleen kopioida.
- Hänellä myös hieno Master Tasklist toteutus, joka omaan makuun ehkä hieman turhan monimutkainen (vielä). Template tässä ja sitä selittävä video tässä.
Marie Poulinin videota “Plan your year in Notion” koitin vielä katsoa, jos olisin saanut vihiä miten linkkaa daily journal merkintänsä viikkoihin, kuukausiin ja kvartaaleihin. Videolla ei siitä ollut, mutta kovin kattavasti vuosisuunnittelun ja tavoitteiden asiaa visiosta lähtien. Mielenkiintoista sekin, mutta oli jokseenkin tuttua. Talteen otin kuitenkin hänen kuukausikatselmuksen checklistin, jolle pian tarvetta:
Ja tästä lopulta se Daily Journal näkymä:
Hämmentävää. En edes kirjoita mitään talteen. Jään pohtimaan. Tuossa on nyt takana niin montaa sisällöllistäkin asiaa GTD:stä, Second Brainiin ja 12 week yearista (ei erityisen tuttu) tarkkaan vuosisuunnitelmaan.
Notion tekniikan puolesta hänellä oli tietokanta päiville, jossa merkinnät olivat vahvasti tietokannan propertyihin (sarakkeisiin) nojaavia. Sisältö sivussa jäi melko kevyeksi ja paljon painoa oli relaatioiden rakentamisella.
Itseäni tämän tyyppisessä Notion tekemisessä jonkin verran häiritsee se manuaalisen työn määrä, jota relaatioiden rakentamisessa on. Hän näkyy linkkaavan valtavan paljon asioita toisiinsa manuaalisesti lähtien päivien linkkaamisesta viikkoihin. DIY ATK:n maku jollain tapaa.
Luulen, että se häiritsee itseäni koska, tuollaisen korjaaminen jälkikäteen on tuhottoman työlästä. Jos siis lauantaina haluaisi paikata viikolla tekemättä jääneitä päiviä, tulee manuaalista työtä valtavasti. Ja siinähän on iso ajatus virhe – ei pidä jättää tekemättä! Päivittäinen tapa, no excuses…
Jään pohtimaan.
Photo by J. Kelly Brito on Unsplash